Ercan Baba Çitfliği
Our Story
Ercan Baba Farm
Çanakkale Gelibolu’da 250 yıldır ekmeklik ve makarnalık buğday üreten Atıf Eken Çiftliği’nin üyeleriyiz. 2011’de Seferihisar’a yerleştik. Zaman içinde Ege’nin kadim zeytin kültürünü keşfettik ve öğrenmeye başladık. Zeytin ağaçları, bizim için bir aşka dönüştü. İki asrı aşkın çiftçilik tecrübemizi, Ege’nin zeytin kültürüyle buluşturmaya karar verdik.
Gelibolu’da dedelerimizden kalan bir tarlayı satarak Ercan Baba Çiftliği’ni ve zeytinyağı fabrikasını kurduk. İsmine de bu imkanları bize miras bırakan babamızın adını verdik.
Amacımız, Anadolu’nun bu çok özel bereket uygarlığını gelecek nesillere taşımak.
Çiftliğimizin kuruluşunda Seferihisar Orhanlı köyünün zeytin kültürüyle yoğrulmuş çalışkan, dürüst ve vefalı gençleri çalıştı. İşletme sorumluluğu da yine onlara ait.
Bu ruh ve değerlerin rehberliğinde, Ercan Baba Çiftliği’ndeki zeytinyağı fabrikamızda soğuk sıkım ve yüzde yüz saf “yavaş zeytinyağı” üretimi yapıyoruz. Dahası, doğadan sofraya birçok başka ürünü daha sizlerle buluşturmak için hazırlanıyoruz.
Fabrikamızda üretilen yağın adı ise Sevilma. O da ismini biricik annemizden alıyor.
Bereketi bol ve daim olsun. Kurda, kuşa, aşa…
Ercan Baba Çiftliği Zeytinyağı Fabrikası
Ercan Baba Çiftliği’nde yer alan zeytinyağı fabrikası İzmir’in geleneksel taş örme tekniğiyle 2022 yılında inşa edildi. Fabrikamızın toplam alanı 603 metrekare. Fabrika içerisinde zeytin giriş alanı, üretim alanı, mutfak, ambalaj deposu, mamül deposu, şişeleme alanı, son ürün deposu, elektrik odası ve laboratuvar bulunuyor. Üretim alanında son teknolojiyle donatılmış kontinü sistem zeytin sıkma makinesi yer alıyor. Zeytin ormanları içerisinde yer alan fabrikamızın mimarlığını Mehmet Kütükçüoğlu üstlendi.
Fabrikanın yapımına Tarım ve Orman Bakanlığı kısmi hibe desteği sağladı.
Teknik
Fabrikanın Teknik Özellikleri
Zeytinyağ fabrikamız ekolojik (2 faz) çalışma teknolojisine göre tasarlanmıştır. Tesisimizde zeytinyağı üretimi için 40 ton/gün kapasiteli iki fazlı zeytin sıkma sistemi bulunmaktadır.
Zeytinyağı üretiminde kullanılan tüm malzemeler ve saklama koşulları gıdaya uygundur ve en üst standartlara sahiptir. Sevilma Zeytinyağı, 30 ton kapasiteli depolama alanında bulunan krom tanklarda, teknik özelliklerine ve zeytinin cinsine göre ayrıştırılarak özenle dinlendirilmektedir.
Zeytinyağlarının dolumu, yine fabrika içerisinde yer alan dolum ünitesinde gerçekleştirilmektedir. Dolum 0,25 ml ve 18 litre aralığında cam ve teneke ambalajlara yapılmaktadır.
Fabrikamızın içerisinde yer alan ekipman ve makine bilgileri
- Zeytinyağı üretim Makinesi (PMS470-PX40 40 Ton/Gün Kapasiteli Kontinü Zeytin sıkma Makinesi)
- Zeytin Yıkama Makinesi
- Modüler Malaksör
- Kırıcı
- Dekantör
- Seperatör
Zeytinyağı Depolama Tankları ve Şişeleme Ekipmanları
- 5000 litre zeytinyağı stok tankı AISI 304 L 4 adet
- 3000 litre zeytinyağı stok tankı AISI 304 L 2 adet
- 2000 litre zeytinyağı stok tankı AISI 304 L 2 adet
- 1000 litre zeytinyağı stok tankı AISI 304 L 2 adet
- 3 Ton/SA Arabalı Yağ Transfer Pompası
- 500 kg Paslanmaz Kantar
- Dolum Ünitesi
- 2 Nozullu Yarı Otomatik Pet – Şişe – Teneke Dolum Ünitesi
- Yarı Otomatik Kapak Çakma Ünitesi
- Yarım Otomatik Aliminyum Metal Kapak Sıvama Ünitesi
- Manuel Kapşon Isıtma Ünitesi
- Yarı Otomatik Etiketleme Makinesi
- İnkjet Makinesi ve Konveyör Bandı
Üretim Aşamaları
Zeytin hasadı
Zeytinler Ekim ile Mart ayları arasında hasat edilir. Kaliteli zeytinyağı üretmek için zeytinler hasat edildikten sonra en geç 24 saat içerisinde zeytinyağı üretim aşamasına geçilmesi gerekir. Bu nedenle fabrikamıza gelen zeytinler bekletilmeden sıkılır.
Zeytin yıkama ve ayıklama
Hasat esnasında zeytinin arasına zeytinyağının kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek maddeler (dal, yaprak ya da taş gibi) karıştığından öncelikle bu maddelerin temizlenmesi gerekir. Fabrikaya kasa içerisinde taşınmış olan zeytinler “bunker” adı verilen çukur bölüme boşaltılır. “Elevatör” adı verilen taşıma bandı ile fanların olduğu bölüme taşınan zeytinler, burada yabancı maddelerden arındırılır. Zeytinler, üzerlerindeki tozların temizlenmesi çin tazyikli suda yıkanır. Bu işlemin ardından zeytinler kırma ve ezme bölümüne geçer.
Kırma ve ezme
Üretim sürecinin bu aşamasında, yağın kolayca çıkmasını sağlamak için kırma bölümüne gelen zeytinler çekirdeğiyle birlikte kırılıp ezilerek hamur haline getirilir.
Yoğurma (Malaksasyon)
Bu bölüm, zeytinyağı üretim aşamasının en önemli aşamasıdır. “Malaksasyon” işlemi zeytin hamurunun yoğrulması işlemidir. Ezilen ve artık püre haline gelen zeytin ortalama 20-40 dakika arasında “malaksör” adı verilen makineler tarafından ısıtılarak yoğrulur. Bir zeytinyağına “soğuk sıkım” diyebilmek için malaksasyon işleminin 27° derecenin gerçekleşmesi gerekir. Fabrikamızdaki bütün zeytinyağları soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir.
Malaksasyon işlemi bittiğinde zeytin hamuru bir sonraki katı-sıvı faz ayrımı aşamasına geçer.
Ayrıştırma (Dekantör)
Bu aşamada, zeytin hamuru hamur pompası aracılığı ile “dekantör” adı verilen bölüme gönderilir. Dekantör, yatay bir silindirik sistemdir. Bu bölümde yağ ve karasu pirinadan yani zeytinin posasından ayrılır. Zeytin hamuru, yatay düzlemde dönerken “prina” adı verilen posa dışarı atılır.
Tekrar Ayrıştırma (Santrifüj separatör)
Bir evvelki bölümde yağ ile karasu pirinadan ayrıştırılmıştır. Pirinadan ayrılan yağ ve karasu pompalar yardımı ile “santrifüj separatör” adı verilen bölüme aktarılır. Yağ bu aşamada ikinci kez ayrıştırılmış olur. Burada hafif olan karasu ağır olan zeytinyağından ayrılır. Bu süreç zeytinyağı üretiminde son aşamadır, artık taze zeytinyağı depolanmaya hazırdır.
Analiz ve tadım
Zeytinyağı üretimden sonra, birçok kimyasal ve duyusal analizden geçirilir. Kendi laboratuvarımızda asitlik analizi yapılır. Bu analiz sonuçlarına göre farklı özelliklere sahip olan zeytinyağları farklı bölümlerde depolanır. Ayrıca zeytinyağı ışığa maruz kalmaması gerektiğinden, depomuz dışarıdan hiç ışık almaz ve deponun kendi iç ışıklandırılması da bu kritere uygun şekilde tasarlanmıştır.
Depolama
Zeytinyağı üretimi kadar depolama süreci de büyük önem taşır. Sevilma Zeytinyağlarını üretirken Ekim- Kasım ve Aralık aylarında elde ettiğimiz zeytinyağının tüm sene boyunca ilk günkü tazeliğini koruyabilmesi için azami özeni gösteriyoruz. Depolarımızdaki zeytinyağını ısı, ışık ve oksijene maruz kalmayacak şekilde, özenle muhafaza ediyoruz. Zeytinyağımızı ani ısı değişikliklerinden etkilenmemesi için, sıcaklığı sürekli olarak kontrol altında tutulan depomuzda, krom tanklarda dinlendiriyoruz.
Filtreleme
Zeytinyağı üretiminde opsiyonel olan bu adım, bu işlem için özel olarak üretilen kağıt filtreler yoluyla yapılır. Filtrasyon, zeytinyağını içerisindeki tortulardan arındırır. Böylelikle zeytinyağı daha parlak ve berrak bir görüntüye kavuşur.
Dolum Ünitesi
En üst düzey kalite ve gıda güvenliği standartlarına uygun tesisimizde, hijyenik şartlarda el değmeden, otomatik sistemde dolum yapıyoruz.
Ambalajlama
Ürünlerin ambalajlanması ise siparişiniz üzerine gerçekleşiyor. Bu sürece kadar, zeytinyağını krom tankın içerisinde tutmaya özen gösteriyoruz. Ardından ürünlerimizi isteğinize uygun bir şekilde paketleyerek kargo ile satış noktalarımıza ya da doğrudan sizlere ulaştırıyoruz.